Jagodzianki z białym serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wspaniałe serowe bułki, bardzo soczyste, wszyscy w domu się o nie kłócą;) Nie może ich zabraknąć w sezonie jagodowym...

Składniki:

  • Ciasto:
    400ml mleka,
    130g cukru,
    80g masła,
    750g mąki pszennej,
    30g świeżych drożdży,
    1/2 łyżeczki soli,
    3 jajka.

    Nadzienie:
    600g półtłustego twarogu,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki masła,
    5 łyżek cukru waniliowego,
    4 łyżki drobnego cukru,
    2 żółtka,
    500g jagód.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10minut. Mąkę przesiać, dodać rozkłócone jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 55x 45cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na dwa długie prostokąty.
  • 2. Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Piec ok. 25minut w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować