Jagodzianki porzeczkowe z budyniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy mleko. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
2.300 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozrabiamy w pozostałym, wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia (przykrywamy folią aluminiową).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilę ugniatamy. Dzielimy na 7 - 8 części, formujemy kulki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na spory prostokąt. Nakładamy na środek 2 - 3 łyżki wystudzonego budyniu i 2 łyżeczki dżemu porzeczkowo - jagodowego (lub czubatą łyżeczkę dżemu porzeczkowego i 2 łyżeczki jagód). Zakładamy oba dłuższe boki, a następnie krótsze - sklejamy palcami. Układamy bułeczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawimy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Nacinamy każdą 3 - 4 krotnie wzdłuż krótszego boku. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzone można posypać cukrem pudrem.
Komentarze