Jagodzianki na twarożku

0 (0 ocen)

Jak sezon jagodowy to nie może zabraknąć jagodzianek. Wypróbowałam z przepisu z dodatkiem twarożku, były pyszne.

Składniki:


  • Ciasto drożdżowe
    800 g mąki pszennej
    400 ml mleka
    1 jajko
    3 żółtka
    130 g twarożku z wiaderka
    100 g masła
    50 g drożdży świeżych
    1 szkl cukru
    sól szczypta
    Nadzienie
    0.5 litra jagód
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki na twarożku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki mleka dodać 2 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru wymieszać i lekko podgrzać. Odłożyć do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać serek podgrzać do rozpuszczenia się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować