Jagodzianki na śmietance

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre, chyba najlepsze, jagodzianki. Delikatne, miękkie ciasto ze słodką śmietanką, które nie czerstwieje na drugi dzień. Słodkie więc nie polewałam lukrem, ale można polać lub zrobić z kruszonką. Bardzo polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    150 ml słodkiej śmietanki 12%
    50 g roztopionego masła
    1 duże jajko
    350 g mąki pszennej
    1 szklanka jagód
    cukier do nadzienia
    mleko do smarowania wierzchu (ok. 2 łyżki)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Jagodzianki

Jagodzianki na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę (najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanej), roztopione masło, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, każdą uformować w kulkę.
  • 2. Rozwałkować ma owalny kształt o wymiarach ok. 14x9 cm. Pośrodku kłaść ok. 2 czubate łyżeczki umytych i osuszonych jagód i około pół łyżeczki cukru. Zlepiać podnosząc boki ciasta do góry, krótsze końce podwinąć lekko pod spód. Układać na blasze zlepieniem do spodu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować