Jagodzianki

  • wyświetlono: 736 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jagodzianki drożdżowe w sezonie koniecznie trzeba zrobić. Rodzinka zjada jeszcze ciepłe, nie zdążą wystygnąć, a już ich nie ma. Gorąco polecam!

Agiatisnow
  • 16 porcje

Składniki

Ciasto:
mąka pszenna - 500 gramów
drożdże instant - 2 łyżeczki
cukier - 100 gramów
żółtka - 3 sztuki
jajko -1 sztuka
mleko - 1 szklanka plus do posmarowania jagodzianek
masło - 80 gramów
cukier waniliowy - 1 sztuka (16g)

Nadzienie:
jagody - 16 łyżek (1 łyżka na jedna jagodziankę)
cukier - 2 łyżki

Lukier:
cukier puder - 2 szklanki
woda - 3-4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • ciasto - jagodzianki1. Ciasto drożdżowe wyrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Zajęło to maszynie 1,5h;)
    Jeśli jednak nie posiadacie takiej maszynki to wyrabiamy ręcznie:
    Mąkę łączymy z cukrem dodajemy drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy żółtka, jajko, masło i całość ugniatamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem.
  • jagodzianki - nakładamy nadzienie2. Jagody płuczemy i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie "rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę jagód i zbieramy ciasto do góry, aby "zamknąć" nadzienie w środku.
  • jagodzianki tuż przed włożeniem do piekarnika3. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dół. Smarujemy każdą jagodziankę mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut.
    W tym czasie przygotowujemy lukier:
    Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej wody. Polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jagodziankiowoc_ma_mocja pieczarka

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: gotowanietoproste

Jagodzianki

Czy ktoś się oprze taki pysznym,...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: capri

jagodzianki

Po prostu pyszności ! :)

Jagodzianki

Dodane przez: Mienta

Jagodzianki

To mój ulubiony przepis z którego...

jagodzianki

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Jagodzianki

Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe...

słodki smak dzieciństwa

Dodane przez: jola4455

Jagodzianki

Przepis pochodzi ze starego zeszytu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE