REKLAMA

JAGODZIANKI

wyświetlono: 211 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Jagodzianki razem muszą się pojawić i trzeba zjeść choć jedną! Są tak puszyste, masła w i delikatne, że nie.mozna się im oprzeć. Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie.
Filmik krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu
Serdecznie zapraszam!

opublikowany: 20.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI↙️
    •250g mąki
    •50g cukru
    •21g drożdży
    •100ml mleka
    •2 łyżeczki cukru waniliowego
    •szczypta soli
    •50g masła
    •2 żółtka

    KRUSZONKA↙️
    •30g mąki
    •30g masła
    •15g cukru

    DODATKOWO↙️
    •1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek
    •ok. 150g jagód
    •1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. ROZCZYN↙️
    wsyp 1 łyżkę cukru, wkrusz drożdże i wymieszaj. Kiedy drożdże zaczną się rozpuszczać dodaj 1 łyżkę mąki 3 łyżki letniego mleka. Połącz do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10-15min. aż rozczyn zacznie pracować.

    CIASTO WŁAŚCIWE↙️
    W misie umieść pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka oraz mleko. Wyrabiaj na najniższych obrotach. Pod koniec wlej rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiaj jeszcze ok 5min. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h do podwojenia objętości.
    Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w miseczce i rozcieraj w dłoni aż zaczną powstawać grudki.
    Żółtko rozbełtaj z mlekiem. Jagody połącz ze skrobią ziemniaczaną.
    Na posypanym blacie mąką zagnieć. Podziel na 6 równych części (każda ok 80g). Rozpłaszcz na dłoni, nałóż ok 1 łyżkę jagód, sklej i uformuj bułeczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Posmaruj bułeczki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
    Posyp kruszonką.
    Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok 25min do zrumienienia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Szybkie jagodzianki

Pyszne drożdżówki idealne na śniadanie czy deser

kategoria: Ciasta drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 22.08.2017 | wyświetlono: 10054 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Jagodzianki

Czy ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;)

kategoria: drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 24.06.2019 | wyświetlono: 686 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem jagodowym świetnie smakują z kubkiem mleka lub z kawą.

kategoria: bułki Ciasta drożdżówka jagodzianki Desery jajko opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 738 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: kamilafor 47a00813ea3bae51ceaa627233b15ca16005b5ac[1]

Jagodzianki

Najlepsze polskie jagodzianki pełne jagód !

kategoria: bułki drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 08.10.2019 | wyświetlono: 225 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnnaAS

Domowe jagodzianki

Mięciutkie z dużą ilością nadzienia, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smak dzieciństwa z przepisu babci.

kategoria: drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 14.07.2019 | wyświetlono: 1000 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE