Jagodzianki

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przynajmniej jeden raz w sezonie jagodowym trzeba upiec jagodzianki. Przygotowanie ich nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Ciasto drożdżowe jest pulchne, słodkie i szybko nie czerstwieje. Środek drożdżówki wypełnia duża ilość jagód.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    40 g drożdży
    200 ml mleka
    100 g cukru
    100 g masła
    szczypta soli
    1 jajko
    1 żółtko

    1 białko do smarowania
    1 i 1/2 szklanki jagód
    cukier perlisty do posypania
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do ciepłego ( nie gorącego ) mleka, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, jajko, żółtko i mąkę, krótko wyrobić ciasto. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do ciasta, jeszcze raz wyrobić aż do momentu całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Ciasto podzielić na połowę, krótko zagnieść, podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o wielkości ok. 13x10 cm. Na środek nałożyć zaokrągloną łyżkę jagód. Zlepić podobnie jak pierogi, podwijając koniec. Odwrócić na drugą stronę. Przełożyć na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać obficie cukrem perlistym. Piec ok. 22- 25 minut w 180°C.

Porady

Zamiast cukru perlistego można posypać cukrem kryształem. Można tez nie posypywać w ogóle cukrem i po upieczeniu i wystudzeniu jagodzianek polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować