jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam dawno temu od koleżanki, ale dopiero teraz upiekła je pierwszy raz. Żałuję, że zabrałam się do nich tak późno. Są bardzo lekkie i pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki pszennej
    - 5 żółtek
    - 125 g kostki masła
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki ciepłego mleka
    - 6 dag świeżych drożdży
    - 500 g jagód
    - szczypta soli
    - bułka tarta
    - cukier
    - cukier puder

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy mąkę,, następnie robimy w niej krater do którego wrzucamy sól, cukier, ciepłe mleko oraz pokruszone drożdże. Środek dołka mieszamy i rozprowadzamy drożdże powoli zagarniając mąkę do środka, do momentu, aż drożdże z mlekiem będą mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie do ciasta dodajemy żółtka, roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste można dodać maki. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Jagody myjemy i przesypujemy do miseczki dodajemy 4 łyżki bułki tartej i troszkę cukru do smaku. Z cista formujemy bułeczki nadziewamy je przygotowanymi jagodami i układamy na blasze. Na koniec smarujemy wierzch bułeczek roztrzepanym białkiem. Blachę z jagodziankami wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 20 -25 min. Gotowe bułki posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO

Porady

Jagody z powodzeniem można zastępować innymi owocami np, porzeczkami, wiśniami, truskawkami czy malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy