Jagodzianki

  • wyświetlono: 573 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jagodzianki, które możemy zrobić o każdej porze roku. Zamiast świeżych jagód, w środku jest konfitura jagodowa.

monika016

Składniki

30g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
5 szklanek mąki
3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła + 3 łyżki roztopionego masła do smarowania
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru + 3 łyżki do posypania
150g konfitury jagodowej dobrej jakości

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. 1. Przygotowujemy zaczyn: mieszamy ze sobą 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Kiedy zaczyn się podniesie mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło.
  • 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę konfitury i sklejamy ciasto by konfitura nie wypłynęła. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
  • 5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

Porady

Ciasto należy dobrze skleić, by konfitura nie wypłynęła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieJagodybułeczkikonfiturajagodzianki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE