Jagodzianki

  • wyświetlono: 987 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Słodka i szybka przekąska za słodko. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika ze szklanką kakao :)

  • 40min

Składniki

Ciasto:
• 55 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 2-3 łyżki roztopionego masła
• 1 szkl. mleka letniego
• 1 jajo
• 0,5 cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 6 łyżek cukru
• 0,5 łyżeczki soli

Kruszonka:
• 12 dag mąki
• 4 łyżki cukru
• 6 dag masła

+ jagody (świeże lub mrożone)

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Wszystkie składniki połączyć w misce i wyrobić gładkie ciasto (nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia). Formować niewielkie bułeczki, do środka wkładając owoce.
  • przygotowanie2. W małej miseczce połączyć składniki do uzyskania sypkiej kruszonki, która obficie posypujemy po bułeczkach.
  • 3. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem do zrumienienia kruszonki.

Porady

Jagodzianki przed posypaniem kruszonką można posmarować jajkiem, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserJagodybułkiborówkijagodzianki

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

Jagodzianki

Dodane przez: akrobatka22

Jagodzianki

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE