Jagodzianki

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Puszyste drożdżówki wypełnione jagodami i oblane lukrem

slodkoipieprznie
  • 60min

Składniki

Ciasto
450 g mąki
100 g cukru
szklanka letniego mleka
100 g stopionego masła
2 jajka
80 g drożdży suchych

dodatkowo
300 g jagód
1 jajko

na lukier
cukier puder
sok z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1.

    Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy do czasu aż będzie lśniące i elastyczne. Oczywiście najprościej zrobić to przy pomocy miksera z hakiem. Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przekładamy na blat lekko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i tniemy na paski szerokości ok 6-8 cm . Na koniec kładziemy jagody zawijamy na raz i znowu dajemy jagody. Zawijamy, odcinamy pozostałe ciasto lekko zalepiamy brzegi. Tak postępujemy z wszystkimi jagodziankami. Gotowe odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu roztrzepanym jakiem. Pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 st. Po przestygnięciu lukrujemy obficie . Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcidrożdzówkijagodzianki

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE