• 60 min

Puszyste drożdżówki wypełnione jagodami i oblane lukrem

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    450 g mąki
    100 g cukru
    szklanka letniego mleka
    100 g stopionego masła
    2 jajka
    80 g drożdży suchych

    dodatkowo
    300 g jagód
    1 jajko

    na lukier
    cukier puder
    sok z cytryny

Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy do czasu aż będzie lśniące i elastyczne. Oczywiście najprościej zrobić to przy pomocy miksera z hakiem. Wyrobione ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość przekładamy na blat lekko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta i tniemy na paski szerokości ok 6-8 cm . Na koniec kładziemy jagody zawijamy na raz i znowu dajemy jagody. Zawijamy, odcinamy pozostałe ciasto lekko zalepiamy brzegi. Tak postępujemy z wszystkimi jagodziankami. Gotowe odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika smarujemy z wierzchu roztrzepanym jakiem. Pieczemy 22-25 minut w temperaturze 180 st. Po przestygnięciu lukrujemy obficie . Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować