Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy pojawiają się jagody to nie sposób ich nie zrobić ! Wyśmienite i łatwe. Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    75 g drożdży
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    50 g masła
    1 i 1/3 szklanki mleka
    750 g maki pszennej
    szczypta soli
    1 całe jajko

    Farsz:
    300 g jagód
    3-4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru.Odstawić aż się rozpuszczą. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić. Mleko podgrzać, ma być ciepłe. Mąkę wsypać do większej miski, wlać mleko, dodać żółtka z cukrem, masło i sól. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.Jagody połączyć z cukrem i mąką. Po tym czasie ciasto jeszcze raz, krótko wyrobić. Odrywać po kawałku ciasta i spłaszczać na dłoni, kładąc 1 łyżkę jagód i dokładnie zlepiając brzegi. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C . Smacznego :)

Porady

Jeżeli nie mamy jagód to możemy zastąpić borówkami lub dżemem jagodowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy