1.Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru.Odstawić aż się rozpuszczą. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić. Mleko podgrzać, ma być ciepłe. Mąkę wsypać do większej miski, wlać mleko, dodać żółtka z cukrem, masło i sól. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.Jagody połączyć z cukrem i mąką. Po tym czasie ciasto jeszcze raz, krótko wyrobić. Odrywać po kawałku ciasta i spłaszczać na dłoni, kładąc 1 łyżkę jagód i dokładnie zlepiając brzegi. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C . Smacznego :)
Porady
Jeżeli nie mamy jagód to możemy zastąpić borówkami lub dżemem jagodowym.
Komentarze