Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyjątkowe jagodzianki według mojej babci :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 kg mąki
    -90 g drożdży
    -25 dag cukier
    -450 ml mleka
    -kostka masła
    -2 jajka i 3 żółtka
    -szczypta soli
    -brązowy cukier do posypania
    -około 3 szklanek jagód

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem, dodać jajka, cukier, sól i mąkę. Na końcu wlać rozpuszczone, schłodzone masło. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (około 40 minut).
    Rozwałkować, wykrawać dużym kubkiem i nadziewać jagodami wymieszanymi z cukrem do smaku. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym białkiem i posypać sporą ilością brązowego cukru. Piec do zrumienienia w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy