Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Z kilograma mąki robię 40-45 drożdżówek .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki
    10 dag drożdży
    2 szklanki letniego mleka
    12 łyżek cukru
    2 jajka
    8 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
    1/2 kg. jagód
    szczypta soli
    1/4 szklanki mleka
    cukier puder do posypania

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrośnięte ciasto. 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku z 4 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki .Gdy wyrosną wlewamy do mąki i dodajemy jajka , masło , sól i 2 łyżki cukru .Wyrabiamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość .
  • Jagody z cukrem. 2. Jagody mieszamy z pozostałym cukrem . Ciasto rozwałkujemy na grubość 3-5 mm .Wykrawamy szklanką kółka , nakładamy jagody i zlepiamy formując kuleczki .
  • Formujemy drożdżówki. 3. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką na ok.15 minut . W między czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy drożdżówki mlekiem.
  • Drożdżówki upieczone . 4. Pieczemy do zrumienienia w połowie pieczenia można obrócić blaszkę .

Porady

Posypujemy cukrem pudrem po przestygnięciu .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy