1.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Na ciasto przesiać mąkę i wymieszać z cukrem dolać ciepłe mleko i wodę oraz wyrośnięte drożdże, następnie wbić 3 jajka i jedno żółtko, wszystko wymieszać robotem i po połączeniu wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
2.Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody dodać do nich cukier i sypki budyń delikatnie wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanym mąka blacie i szklanka wyciąć krążki na każdym położyć po łyżeczce jagód i zlepić bułeczki.
4.Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 20 minut.
5.Po upieczeniu można dodatkowo polać je lukrem i posypać jagodami, ale to nie jest konieczne bo same w sobie są pyszne.
Komentarze