Jagodzianki

0 (0 ocen)

Jedne z najlepszych bułeczek upieczonych w moim domu.

Składniki:

  • ciasto:
    7 szklanek mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    10 dag margaryny
    rozczyn drożdżowy:
    1/2 szklanki mleka
    6 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    8 dag drożdży
    dodatkowo:
    2 szklanki jagód
    2 łyżki cukru
    2 łyżki budyniu śmietankowego

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagodzianki 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać do nich cukier i mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Na ciasto przesiać mąkę i wymieszać z cukrem dolać ciepłe mleko i wodę oraz wyrośnięte drożdże, następnie wbić 3 jajka i jedno żółtko, wszystko wymieszać robotem i po połączeniu wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
  • jagodzianki 2. Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody dodać do nich cukier i sypki budyń delikatnie wymieszać.
  • jagodzianki 3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanym mąka blacie i szklanka wyciąć krążki na każdym położyć po łyżeczce jagód i zlepić bułeczki.
  • jagodzianki 4. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 20 minut.
  • jagodzianki 5. Po upieczeniu można dodatkowo polać je lukrem i posypać jagodami, ale to nie jest konieczne bo same w sobie są pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy