Jagodzianki

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi jagodami i polane lukrem. Domowe jagodzianki smakują najlepiej! :)

  • 180min

Składniki

Zaczyn :
17 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50 ml ciepłego mleka

Ciasto :
400 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
150 ml ciepłego mleka
60 ml oleju rzepakowego
1 nieduże jajko

Nadzienie :
1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier :
7 łyżek cukru pudru
1 ½ łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Najpierw robię zaczyn : do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, mieszam, dodaję gotowy zaczyn, ciepłe mleko, olej i jajko. Mieszam delikatnie łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulkę, wówczas przekładam je na blat i wyrabiam. Możemy podsypać je odrobiną mąki (nie za dużo, bo będzie suche!). Wyrabiam je przez około 7 minut, przekładam do dużej miski, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 1 ½ godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat i wyrabiam jeszcze przez 1 minutę. Dzielę na 6 równych części. Jagody wsypuję do miski, dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam, żeby całe się w niej obtoczyły. Każdą część ciasta formuję w kulkę, spłaszczam (powinnam być mniej więcej wielkości dłoni), nakładam na środek 1- 1 1/2 łyżki jagód i zlepiam do góry. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Piekarnik nagrzewam do temperatury 190 stopni, piekę około 18 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągam, odstawiam do przestudzenia. Do szklanki wsypuję cukier puder, wlewam gorącą wodę, mieszam. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaję wody – nie za dużo naraz, łatwo przesadzić :), ja dodaję po kilka kropel, mieszam i sprawdzam. Przygotowany lukier rozsmarowuję na przestudzonych jagodziankach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakijagodzianki

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

jagodzianki

Dodane przez: lucyna19

Jagodzianki

Jagodki zamnknięte w drozdzowym...

Jagodzianki

Dodane przez: gotowanietoproste

Jagodzianki

Czy ktoś się oprze taki pysznym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE