Jagodzianki

  • wyświetlono: 812 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jagodki zamnknięte w drozdzowym ciescie:) ich smak chyba zna kazdy, moi domownicy za nimi pzrepadaja.

lucyna19
  • 90min

Składniki

Skladniki na ok 15 bułeczek.:
1/2 kg mąki,
1/2 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe
3 dkg drozdzy,
1 szklanka mleka,
1/2 łyzeczki soli,
1 żółtko,
60 g masła
Dodatkowo:.
jagody swieze lub mrozone-ok 20 dkg/2 garstki.
sezam do posypania,
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodzianki

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy,
    W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze, dodajemy cukry.Mieszamy.Dodajemy sol, zoltko,ostudzone masło i mąkę.Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut.
  • buleczki przed pieczeniem2. Z ciasta formujemy kule, kazdą rozpłaszczamy w dłoni i nakladamy jagody.Zlepiamy jak pieroga i formujemy owalną bułkę.
    Bułki smarujemy mlekiem,posypujemy sezamem.Odstawiamy na 20 minut do wyrosniecia.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia -ok 25 minut.
    Mozemy posypac cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciJagodyjagodziankibułki drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Jagodzianki

Dodane przez: luna19

Jagodzianki

Wykopałam Jagody w zamrażarce i...

image-1rt5kpp

Dodane przez: joanna1974

Jagodzianki

Jagodzianki to tylko popijać zimnym...

jagodzianki

Dodane przez: Bo-Bożena

Jagodzianki

Pyszne drożdżowe bułeczki z jagodowym...

jagodzianki

Dodane przez: omega234

Jagodzianki

Słodka i szybka przekąska za słodko....

Jagodzianki

Dodane przez: monika_s9

Jagodzianki

Najpopularniejsze są jagodzianki,...

Jagodzianki

Dodane przez: akrobatka22

Jagodzianki

.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE