Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Jagodzianki upiekłam ze świeżych owoców przywiezionych z lasu. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
    10 dkg masła
    1/2 szklanki cukru ( w tym 2 łyżki do jagód)
    1/2 szklanki mleka
    3 jajka ( w tym 1 jajko do posmarowania ciasta)
    4 szklanki mąki
    4 dkg drożdży

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, dodać szczyptę cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać mąkę, jajka utarte z cukrem, Roztopione masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Do jagód dodać cukier , wymieszać. Ciasto podzielić na małe porcje. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć jagody, posklejać. Ułożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Odstawić na około 10 min. Piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy