Ten jagodowy sernik nie tylko cieszy oko, ale i podniebienie ;) Lekko kwaskowy, przełamany smakiem mleka kokosowego oraz słodyczą bez z pewnością znajdzie swoich małych i dużych zwolenników :)
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
150 g maślanych herbatników
1/2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka cukru pudru
80 g stopionego masła
Sernik:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego
200 ml mleka kokosowego
400 g jagód
10 pełnych łyżek cukru pudru
3 pełne łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo do dekoracji:
bezy
1/3 szklanki jagód
25 g gorzkiej czekolady
Jagodowy sernik na zimno z mlekiem kokosowym i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka rozkruszyć w robocie, dodać cukier, kakao i stopione masło. Wymieszać do uzyskania konsystencji mokrej ziemi. Ciastka wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) wyrównać i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem oraz mlekiem kokosowych. Jagody przebrać, opłukać i zblendować. Dodać do sernika i krótko zmiksować. Cały czas miksując wlewać żelatynę cienką strużką do masy serowej. Sernik przelać na schłodzony spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować bezami, jagodami i startą czekoladę.
Komentarze