Masa serowa:
- 25 dag sera na sernik (gotowy w wiadereczku )
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
- 1/4 szklanki jagód kamczackich
Dodatkowo:
- 7 sztuk okrągłych biszkoptów
Bita śmietana:
- 1 bita śmietana w proszku typu ,,śnieżka''
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z jagód kamczackich
Do dekoracji:
- kostka białej czekolady, biszkopty
Jagodowy sernik na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na puszystą masę. Wlewamy kremówkę, wsypujemy budyń w proszku i dalej miksujemy. Dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Jagody blendujemy i dodajemy do masy, miksujemy.
2.Spód tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy biszkopty i zalewamy masą serową.
3.Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut. Upieczony studzimy. Zimny wyjmujemy z tortownicy.
4.Bita śmietana: Śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy sok i miksujemy. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5.Dekoracja: Sernik dekorujemy bitą śmietaną, biszkoptami i czekoladą. Gotowe!
Komentarze