Jagodowy marsjanin

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cudowne ciasto: delikatny biszkopt, słodki krem maślany z dodatkiem batonika mars oraz orzeźwiająca galaretka i borówki aż chce się jeść

kaskag
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1/2 l mleka
1 baton Mars
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
250 g masła

Wierzch:
borówki - ilość zależy od tego jak gruba warstwę chcemy mieć :D
2 dowolne galaretki (u mnie czerwona)

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodowy marsjanin

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, upiec

    2. Krem:
    Odlać 1/2 szkl mleka wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Resztę mleka przelać do garnka, dodać baton mars i zagotować mieszając aż baton się całkowicie rozpuści następnie wlać mleko z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć na poszytą masę dodając po łyżce przestudzonego budyniu.

    3. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Na krem wykładami jagody.
    4. Galaretki rozpuścić i tężejąca wylać na jagody.

Porady

Do kremu ewentualnie można dodać cukier puder w zależności od tego jak słodki krem preferujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkopt borówki jagody

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jagodowe

Dodane przez: juchab

Ciasto jagodowe

Delikatny śmietanowo jagodowy krem...

Sernik jagodowy

Dodane przez: Kasia_S

Sernik jagodowy

taki sernik zadowoli niejednego...

Torcik makowo-jagodowy

Dodane przez: anjaa

Torcik makowo-jagodowy

Połączyłam kilka smaków i muszę...

Ciasto jagodowo-kokosowe

Dodane przez: zielony liść

Ciasto jagodowo-kokosowe

Biszkopt z masą śmietankowo-jagodową...

Jagodowa pokusa

Dodane przez: smak i uczucie

Jagodowa pokusa

Powiem Wam, że koniecznie musicie...

Jagodowy sernik

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jagodowy sernik

Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE