Jagodowy deser w kieliszkach

0 (0 ocen)

Nie za duży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami.

Składniki:

  • Na 6 sztuk:
    1 galaretka jagodowa lub owoce leśnena sło
    350ml słodkiej 30% śmietanki
    100g jagód leśnych
    2 łyżeczki cukru pudru
    100g herbatników kakaowych
    150ml jogurtu naturalnego
    1 banan

Jagodowy deser w kieliszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki.
    Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy