Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealny jako letni deser, mocno owocowy i nie za słodki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    150 g czekoladowych herbatników
    70 g stopionego masła
    Warstwa jagodowa:
    200 g świeżych jagód
    4 pełne łyżki cukru pudru
    250 ml śmietany 30%
    200 g naturalnego, gęstego jogurtu
    1 1/2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    Warstwa nektarynkowa:
    4 średnie nektarynki (lub ok. 400 ml pulpy)
    4 pełne łyżki cukru pudru
    250 ml śmietany 30%
    200 g naturalnego, gęstego jogurtu
    1 1/2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    Dodatkowo (do dekoracji):
    nektarynki
    borówki lub jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jagodowo-nektarynkowy jogurtowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmiksować na piasek w malakserze, dodać stopione masło, krótko zmiksować do powstania "mokrego piasku". Wysypać na dno tortownicy (średnica 21 cm), wyrównać i lekko ubić np. łyżką. Wstawić do lodówki. Każdą porcję żelatyny rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i przestudzić. Nektarynki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Zblendować na pulpę. dodać cukier puder, śmietanę, jogurt i zmiksować. Jagody zblendować. Dodać cukier, śmietanę, jogurt i zmiksować krótko. Do każdej z warstw miksując dodawać cienką strużką porcję żelatyny. Warstwy wylewać na środek tortownicy naprzemiennie - raz jagodową, raz nektarynową - aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

Warstwy najlepiej robić w dwóch dzbankach - dzięki temu łatwiej będzie je nalewać. Aby warstwy ładnie się utworzyły należy nalewać jeszcze płynne lub lekko tężejące porcje, kiedy żelatyna zacznie tężeć nie uzyska się takiego efektu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Nektarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować