Jagodowo-malinowy ryż pod różową chmurką.

0 (0 ocen)

Tanie i smaczne danie zachwyci wszystkich i skusi apetycznym wyglądem.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
    2 jajka
    łyżka masła
    4 łyżki cukru pudru
    cukier zwykły
    cukier waniliowy
    1 szklanka czarnych jagód
    1 szklanka malin
    kisiel malinowy

Jagodowo-malinowy ryż pod różową chmurką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko z łyżką masła.
    Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do ciepłego ryżu.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku cukrem.
  • 2. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy warstwami ryż,jagody,ryż,maliny,ryż.
    Posypujemy cukrem waniliowym.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy kisiel. Ubitą pianę wykładamy na ryż i zapiekamy jeszcze ok.15 min.
    Dekorujemy owocami.

Porady

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy