Ciasto Jagodowo - kokosowa delicja

5 (151 ocen)

  • 40 min

Puszysty i mięciutki biszkopt niczym chmurka, a kremy na bazie śmietany są lekkie niczym obłoczki. Warstwa jagodowa nadaje przyjemnej kwasowości całemu ciastu. Przepyszne ciasto, które można zrobić zarówno ze świeżych jak i mrożonych owoców. Dzięki temu można się nim delektować cały rok! polecam

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5jajek
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki oleju
    ¾ szklanki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa śmietanowo - kokosowa:
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki kokosu

    Masa śmietanowo - jagodowa:
    200g jagód
    1 galaretka owoce leśne
    330 ml śmietanki 30%
    5 łyżek cukru pudru

    Galaretka jagodowa:
    1 galaretka owoce leśne
    350g jagód
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagodowo - kokosowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa śmietanowo - kokosowa:
    Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać 1/3 szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i kokos. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować
  • 3. Masa śmietanowo - jagodowa:
    Jagody zmiksować na mus i zagotować z 2 łyżkami cukru pudru, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę jagodową. Dokładnie połączyć.
  • 4. Galaretka jagodowa:
    Jagody zmiksować na mus. Galaretkę rozpuścić w 150ml wrzącej wody, do chłodnej wlać mus jagodowy i wymieszać.
  • 5. Przełożenie:
    Na dolny biszkopt wyłożyć masę śmietanowo – kokosową. Włożyć do lodówki aby zastygła. Następnie na niej, delikatne rozprowadzić większą część masy jagodowo – śmietanowej. Przykryć ją drugim biszkoptem. Na górze delikatnie rozprowadzić pozostałą masę jagodowo - śmietanową. Na wierzch wyłożyć lekko tężejącą galaretkę jagodową. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować