Ciasto jagodowiec na śmietanie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Mała przeróbka słynnego sernika na śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:

    3 szklanki maki
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    250 g masła
    na masę śmietanową:

    4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
    6 białek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy lub laska wanilii
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    szklanka jagód (mogą być mrożone)

Ciasto jagodowiec na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam spód, bo mój piekarnik słabo piecze od dołu).
  • 2. W tym czasie przygotować masę śmietanową: białka ubić z cukrem, następnie wlać śmietany i wsypać budynie. Jagody zblenderować na mus i wlać do masy. Całość krótko ale dokładnie zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Piec w 180*C około godziny. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu

Porady

Mrożone jagody należy rozmrozić i odsączyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Komentarze

Podobne przepisy