Mała przeróbka słynnego sernika na śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
3 szklanki maki
1 szklanka cukru
6 żółtek
250 g masła
na masę śmietanową:
4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
6 białek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy lub laska wanilii
2 opakowania budyniu śmietankowego
szklanka jagód (mogą być mrożone)
Ciasto jagodowiec na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam spód, bo mój piekarnik słabo piecze od dołu).
2.W tym czasie przygotować masę śmietanową: białka ubić z cukrem, następnie wlać śmietany i wsypać budynie. Jagody zblenderować na mus i wlać do masy. Całość krótko ale dokładnie zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Piec w 180*C około godziny. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu
Komentarze