Jagodowe semifreddo

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Orzeszki, jagody i twaróg=smerfido:)

  • 5 godz.

Składniki:

  • Masa jagodowa:
    500 g jagod,
    5 łyżek cukru pudru,
    2 łyzeczki soku z cytryny.

    Masa serowa:
    0,5 kg sera z wiaderka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2 cukry waniliowe,
    2 łyzeczki soku z cytryny,
    100 g orzechow zmielonych włoskich lub laskowych,ew.migdałow,
    200 ml smietany 30%.

    Dodatkowo:herbatniki (1,5 paczki)

Jagodowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jagodowa:jagody myjemy, miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny na mus.
  • 2. Masa serowa: schlodzona smietane ubijamy.
    Ser miksujemy z cukrem,cukrem waniliowym,sokiem z cytryny,stopniowo dodajemy ubita smietane.Mieszamy delikatnie drewniana łyżka.Na koniec wsypujemy orzechy.
  • 3. Keksowke o długosci ok 20cm wykłądamy folią spozywcza.Ukladamy warstwe herbatnikow.Na nią wykładamy 4 łyżki masy twarogowej.Wstawiamy do zamrazalnika na ok 30 minut.Wyjmujemy formę i wylewamy mase jagodową-3-4 łyżki,wstawiamy do zamrazarki na 30 minut.Postepujemy tak az do wykorzystania obu mas.
    Na koniec zawijamy keksowke w folię i całosc mrozimy ok 12 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy