Jagodowe pierogi

  • wyświetlono: 342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lato w środku zimy, czyli pierogi z jagodami.

Jola66
  • 1 porcje
  • Łatwy

Składniki

- mąka: 1 szklanka
- mleko: 0.5 szklanki
- sól do ciasta: 1 szczypta
- jagody mrożone: 3 łyżki
- twaróg: 125 gramów
- sól do gotowania pierogów: 2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Jagodowe pierogi

  • 1. Do misy robota wsypać szklankę mąki, dodać szczyptę soli i wlać 1/2 szklanki wrzącego mleka. Ciasto wyrobić ręcznie lub mechanicznie hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto wyciągnąć, ułożyć na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować dosyć cienko.
    Za pomocą szklanki wyduszać koła. Na każdy kawałek nałożyć farsz z jagód wymieszanych z twarogiem, pierogi zlepić dokładnie. Ulepione pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypać jagodami, zrobić kleksy ze śmietany, udekorować miętą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaobiadkuchnia polskawarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: klaudia28

Pierogi

Przepis na te pierogi dostałam...

Pierogi dominikańskie

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi dominikańskie

To pyszny pomysł na jarski obiad...

Pierogi

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Pierogi

Przepis na ciasto pierogowe, pochodzi...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

image-29u415q

Dodane przez: malesia3

Pierogi góralskie

Pyszna propozycja dla wielbicieli...

Pierogi braniewskie

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi braniewskie

Pierogi te wywodzą się z kuchni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE