Jagodowe pancakes

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiane przez Amerykanów,, PANCAKES", czyli pyszne naleśniki idealne na śniadanie, z dodatkiem jagód smakują rewelacyjnie :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki mleka lub 2 szklanki maślanki
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    niepełna szklanka jagód

    Dodatkowo:
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku, 3/4 szklanki mleka, jagody, syrop z jagód, listki mięty

Jagodowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, wlać mleko, olej i dodać żółtka, całość zmiksować. Oddzielone białka ubić na sztywna pianę z odrobiną soli, dodać do wymieszanego ciasta i jeszcze chwilę miksować. Ciasto odstawić do lodówki na pół godziny.
  • "Jagodowe pancakes" 2. Wyjmujemy ciasto z lodówki wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy porcję ciasta np. łyżką wazową na rozgrzaną, teflonową patelnię do naleśników. Patelni nie smarujemy żadnym tłuszczem, ponieważ ciasto zawiera olej. Placuszki pieczemy na złoty kolor, następnie zdejmujemy na talerz. Wystudzone pancakes dekorujemy bitą śmietaną (przygotowaną według przepisu na opakowaniu) oraz owocami jagód i syropem jagodowym. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy