Ciasto jagodowe oczy carycy

4.5 (170 ocen)

Na widok ciasta "Oczy carycy" zakochałam się od pierwszego wejrzenia ;) Uważam je za jedno z najpiękniejszych ciast, jakie widziałam. Postanowiłam je połączyć z masą zrobioną z moich ulubionych owoców i oto co wyszło :) Na końcowy efekt trzeba poczekać, ale warto!

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 28cm:

    Ciasto białe:

    5 białek
    szczypta soli
    3/4 szkl cukru zwykłego
    2/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 niepełna łyżka octu
    1/4 szkl oleju

    Ciasto ciemne:

    5 żółtek
    1 duże jajko
    4,5 łyżki cukru zwykłego
    3,5 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    1/4 szkl oleju

    Masa jagodowa:

    500ml śmietany 30%
    250g serka Mascarpone
    2 galaretki fioletowe o smaku owoców leśnych
    3/4 szkl cukru pudru
    1 szkl świeżych lub mrożonych jagód

    Dodatkowo:

    małe opakowanie okrągłych biszkoptów (w przepisie zużyto 19 sztuk)
    2 galaretki czerwone
    wiórki czekoladowe i jagody do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort z kremem

Ciasto jagodowe oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto białe: białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy olej i ocet. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
  • 2. Ciasto ciemne: żółtka i jajko wraz z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, następnie powoli wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy całość łyżką.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 3. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o śr. 28cm i na przemian wykładamy białe i ciemne ciasto, tworząc dowolny wzór. Ciasto pieczemy w temp. 180ºC przez 30 - 35min. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia, po czym zimne kroimy na 2 blaty.
  • 4. Masa jagodowa: śmietanę 30% i serek Mascarpone chłodzimy przez 30 min w zamrażalniku. Fioletowe galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody i studzimy (uwaga, szybko tężeją). Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Serek Mascarpone miksujemy w osobnym naczyniu z cukrem pudrem, po czym dodajemy do śmietany, wlewamy tężejące galaretki i krótko miksujemy całość do połączenia. Jagody rozdrabniamy blenderem (mrożone wcześniej rozmrażamy), dodajemy do masy, miksujemy do połączenia i wkładamy do lodówki na ok. 15 - 20 minut. Następnie masę dzielimy na 3 części: 2 większe na przełożenie blatów i 1 mniejszą do dekoracji wierzchu ciasta.
  • Wykładanie masy na I blat ciasta 5. 2 galaretki czerwone rozpuszczamy w 750ml gorącej wody i studzimy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy część masy jagodowej. Na niej układamy okrągłe biszkopty i zalewamy mocno tężejącą czerwoną galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki do chwili zupełnego stężenia galaretki.
  • Wykładanie masy na stężałą galaretkę 6. Następnie na galaretkę wykładamy kolejną część masy, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  • 7. Pozostałą częścią masy, wiórkami czekoladowymi i jagodami zdobimy wierzch ciasta według swojego uznania. Ciasto przechowujemy w lodówce; najlepiej je kroić po kilku godzinach chłodzenia.

Porady

Do zrobienia tego ciasta natchnęły mnie łakocie Juchab: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/oczy-carycy-z-kremem-cappuccino-3 Do masy można dodać więcej jagód, jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor. Można odłożyć część masy i po schłodzeniu ciasta oraz wyjęciu go z tortownicy posmarować tą masą boki ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować