Sekret każdych muffinek polega na osobnym połączeniu mokrych i suchych składników, całości natomiast nie należy mieszać zbyt dokładnie (pozostawienie grudek w cieście jest nawet wskazane ;) ) – wtedy muffinki będą bardziej puszyste i miękkie.
Jagodowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
Umyte jagody posypać mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto nakładać w foremki do muffinek do wysokości ¾, posypać płatkami migdałowymi, piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.
Komentarze