Jagodowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sekret każdych muffinek polega na osobnym połączeniu mokrych i suchych składników, całości natomiast nie należy mieszać zbyt dokładnie (pozostawienie grudek w cieście jest nawet wskazane ;) ) – wtedy muffinki będą bardziej puszyste i miękkie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    3/4 szklanki drobnego cukru
    2 jajka
    1 szklanka kefiru/jogurtu
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    100ml oleju rzepakowego
    1 szklanka jagód
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki płatków migdałowych



Jagodowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja roztrzepać z cukrem, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i olej, wymieszać. Osobno wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę), dodać do płynnych składników, całość krótko i niezbyt dokładnie wymieszać.
    Umyte jagody posypać mąką ziemniaczaną, delikatnie wmieszać w ciasto.
    Ciasto nakładać w foremki do muffinek do wysokości ¾, posypać płatkami migdałowymi, piec w temperaturze 200ºC przez 20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy