Jagodowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukier i pół szklanki letniego mleka Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Margarynę rozpuścić w rondelku. Jajko i żółtka ubić widelcem. Do miski wsypać sól, cukier i resztę mąki. Wlać rozczyn, resztę mleka i większość roztrzepanego jajka. (Trochę zostawiać do posmarowania bułek.) Całość wymieszać mikserem.
3.Pod koniec mieszania dodać rozpuszczoną margarynę. Zagnieść ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatać i uformować 24 bułki. W każdą z nich włożyć osłodzone wcześniej jagody. Na koniec posmarować je roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170st.C ok. 30 minut.
Przepis na 24 porcje.
Koszt ok. 14 zł.
Komentarze