Jagodowe bułeczki

5 (173 ocen)

  • 40 min

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na bułeczki.

  • 40 min

Składniki:

  • • 250 g jagód
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 40g drożdży
    • cukier wanilinowy
    • szczypta soli
    • 100 g margaryny
    • 3 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukier i pół szklanki letniego mleka Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę rozpuścić w rondelku. Jajko i żółtka ubić widelcem. Do miski wsypać sól, cukier i resztę mąki. Wlać rozczyn, resztę mleka i większość roztrzepanego jajka. (Trochę zostawiać do posmarowania bułek.) Całość wymieszać mikserem.
  • 3. Pod koniec mieszania dodać rozpuszczoną margarynę. Zagnieść ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatać i uformować 24 bułki. W każdą z nich włożyć osłodzone wcześniej jagody. Na koniec posmarować je roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170st.C ok. 30 minut.
    Przepis na 24 porcje.
    Koszt ok. 14 zł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować