Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne, mięciutkie pełne jagód babeczki z pachnącą cynamonem kruszonką polecają się na małe co nieco do kawy.

  • 45 min

Składniki:

  • Kruszonka:
    ½ kostki masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki cynamonu
    Babeczki:
    2 szklanki mąki
    1 mały jogurt naturalny (200 ml )
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    1/3 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki jagód
    ½ szklanki porzeczki czerwonej (opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Jagodowe babeczki z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka :

    Do miseczki przekładamy masło, dodajemy cukier, mąkę i cynamon i rozcieramy w rękach składniki aż do uzyskania kruszonki – odstawiamy ją na bok. W misce łączymy ze sobą jogurt, jajka i oliwę – mieszamy aż do połączenia się składników.

    Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą – dodajemy cukier mieszamy. Do miski z oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i porzeczki i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy.

    Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta ( u mnie po 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką.

    Tak przygotowane babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je 20-30 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia, smacznego.

    Inspiracja – jeden z magazynów kulinarnych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować