Jagodowa zupa NIC z malinami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Myślę, że wiele osób zna tę zupę. Wakacje, żniwa, jagody przyniesione z lasu. Zupa na mleku z przecudownym białym obłoczkiem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    2 jajka
    2 łyżki drobnego cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    szklanka jagód
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa mleczna Bezy Pianka

Jagodowa zupa nic z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Mleko przelać do garnuszka. Doprowadzić do zagotowania i skręcić gaz na minimum. Na mleko wykładać porcjami pianę z białek. Pianki obrócić kilka razy. Po ok. 3 minutach zabrać pianki - ugotowane beziki na talerz, a do mleka wlać utarte żółtka. Podgrzewać mocniej aż zupa zacznie gęstnieć. Cały czas mieszać. Jagody zmiksować i dodać do przestudzonej zupy. Zupę przelać na talerze i dodać pianki/beziki, i maliny.
    Smacznego.

Porady

Taka klasyczna zupa NIC była bez owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Jagody Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować