Jagodowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kiedy jest sezon na jagody, warto upiec to właśnie ciasto. Ma ciekawy smak.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kostka masła
    - 3 szkl. maki krupczatki
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 4 żółtka
    - cukier waniliowy
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki śmietany
    Nadzienie:
    - 1/2 litra jagód
    - 1 szkl. cukru
    - 10 dkg wiórek kokosowych
    - 4 białka

Jagodowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagodowa szarlotka 1. Masło posiekać razem z mąką. Dodać cukier oraz resztę składników. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną przełożyć do blachy, drugą schłodzić w lodówce.
    Jagody umyć i surowe wyłożyć na ciasto. Z białek ubić pianę, dodając cukier oraz kokos. Wyłożyć na jagody. Na pianę zetrzeć ciasto z lodówki utarte na tarce. Piec ok. 1 godziny

Porady

Przed nałożeniem jagód ciasto można lekko posypać bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy