Jagodowa szachownica tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty tortowe położyć jeden na drugim i za pomocą ostrego noża wyciąć pierścienie o podobnej szerokości. Obręcze układamy naprzemiennie.
Jagody (zamrożone) zalać wódką i zasypać 3 łyżkami cukru. Odstawić.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami.
Jagody odsączamy, alkohol zostawiamy - przyda nam się do nasączenia blatów. Dodajemy do kremówki i delikatnie mieszamy.
Blaty delikatnie nasączamy alkoholem (ja dodałam do niego troszeczkę przegotowanej wody) i przekładamy kremem na przemian placki.
Ubijamy kremówkę z cukrem i śmietan-fixem, na końcu dodajemy miąższ z wanilii. Przygotowanym kremem smarujemy boki i góre tortu, pozostałym kremem wykonujemy dekoracje.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Tort jest bardzo lekki, raczej mało słodki dla mnie idealny.
Komentarze