Jagodowa szachownica tort

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne lekkie ciasto dla miłośników jagód i śmietany.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 gotowe ciemna blaty tortowe
    2 gotowe jasne blaty tortowe

    Krem jagodowy:
    400 ml śmietany kremówki
    2 op. śmietan-fixu
    2 szklani mrożonych jagód
    1 kieliszek wódki
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżki cukru pudru

    Krem śmietanowy:
    400ml śmietany kremówki
    2 op. śmietan-fixu
    3 łyżki cukru pudru (można więcej)
    opakowanie cukru waniliowego

Jagodowa szachownica tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty tortowe położyć jeden na drugim i za pomocą ostrego noża wyciąć pierścienie o podobnej szerokości. Obręcze układamy naprzemiennie.

    Jagody (zamrożone) zalać wódką i zasypać 3 łyżkami cukru. Odstawić.

    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

    Jagody odsączamy, alkohol zostawiamy - przyda nam się do nasączenia blatów. Dodajemy do kremówki i delikatnie mieszamy.

    Blaty delikatnie nasączamy alkoholem (ja dodałam do niego troszeczkę przegotowanej wody) i przekładamy kremem na przemian placki.

    Ubijamy kremówkę z cukrem i śmietan-fixem, na końcu dodajemy miąższ z wanilii. Przygotowanym kremem smarujemy boki i góre tortu, pozostałym kremem wykonujemy dekoracje.

    Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Tort jest bardzo lekki, raczej mało słodki dla mnie idealny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy