Jagodowa Polana.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Od dawna chciałam wypróbowac ciasto szpinakowe ale nie miałam odwagi .W końcu sie odważyłam i wyszło mi pyszne ciasto rozpływające sie w ustach z dodatkiem musu jagodowego. .

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto - 450 gr.szpinaku.mrożonego.2 szkl.mąki ,1szkl oleju,1 szkl.cukru, 5 jajek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,1 łyżeczka sody oczyszczonej, Mus jagodowy - 400 ml kremówki +2 łyżki cukru pudru, 3/4 szkl jagód, 2 łyżki cukru.1/3 szkl gotowanej wody,4 łyżeczki żelatyny ,2 galaretki ( owoce leśne) Masa śmietanowa - 400 ml kremówki 2 pacz.śmietan fix,3 łyżki cukru pudru,2 łyżeczki żelatyny .1/4 szkl wody gotowanej. coś do nasączenia ciasta i 1/2 słoiczka dzemu. TORTOWNICA 24 CM
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowa polana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody ,rozdrabniamy blenderem.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą mase dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ciągle miksując wlewamy powoli olej,Po zmiksowaniu dodajemy zblendowany szpinak ,ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Tortownice wykładamy papierem do pieczenia ,ciasto przelewamy i pieczemy 50 min w 170 - 180 stopniach .po upieczeniu studzimy ,wierzch ciasta odcinamy rozdrabniamy na mech,reszte kroimy na 2 blaty.
  • 2. galaretki ugotowac w 2 szkl wody i ostudzic, jagody zmiksowac blenderem z 2 łyżkami cukru i połączyc z galaretką włożyc do lodówki .Śmietane ubic na sztywno z cukrem pudrem ,po ubiciu dodac na sam koniec rozpuszczoną żelatyne . Do masy jagodowej dodawac porcjami ubitą śmietane,wymieszac i włożyc do lodówki aby sie zetła. Masa śmietanowa - smietane ubic na sztywno z cukrem pudrem ,dodac śmietan fix na koniec ubitą śmietane połączyc z rozpuszczoną żelatyną
  • 3. Dolny blat wkładamy z powrotem do tortownicy bez papieru i nasączamy czym kto woli ( ja nasączyłam sokiem z wisni.) nastepnie lekko przesmarowałam dżemem ,nałożyc mus jagodowy ,przykryc drugim blatem i nałożyc mase śmietanową na wierzch rozsypac pokruszone ciasto i udekorowac jagodami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować