jagodowa pavloa

0 (0 ocen)

…uwielbiam ten deser. Tym razem postanowiłam zrobić w wersji jagodowej. Trochę miałam obawy co do bezy tzn czy wyjdzie dobrze po dodaniu zblendowanych jagód i awaryjnie byłam przygotowana na upieczenie innego ciasta; ale wyszła, wszystkim smakowała i to najważniejsze

Składniki:

  • 6 białek
    250 g drobnego cukru
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    około pół szklanki jagód

    500ml śmietany 30%
    owoce

Jagodowa pavloa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zimne białka ubijamy na sztywno; pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, mąkę, ocet i na końcu zblendowane jagody.
  • 2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z bezy formujemy okrąg 20-22cm.
  • image-0gdhg8y 3. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i po 5 min przykręcamy temperaturę do 130-110st. Bezę pieczemy około 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
  • image-19k0qi7 4. Wystudzoną bezę przekładamy na paterę i wykładamy ubitą śmietanę i dekorujemy owocami….

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy