...bardzo lubię panna cottę i dość często robię ją w przeróżnych wersjach. Tym razem jagodowa panna cotta.
Z podanych proporcji wychodzą cztery desery...
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874jagodowa panna cottahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/86/panna-cotta.jpeg14001050http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jagodowa-panna-cotta
250 ml śmietanki kremówki UHT 30% lub 36%
250 ml pełnego mleka
150 g jagód
80 g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
do dekoracji:
200 g śmietany 30%
jagody
Sposób przygotowania przepisu:
jagodowa panna cotta
1.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko jeśli chcecie ale nie jest to konieczne.
2.
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier. Podgrzewać, mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać zmiksowane jagody; Zagotować i szybko zestawić z ognia. Następnie dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać.
3.
Mieszankę wlać do 4 szklanek. Odstawić do wystudzenia.
4.
Przed podaniem ubijamy śmietanę i podajemy ze schłodzoną panna cottą, całość dekorujemy jagodami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze