Ciasto jagodowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną
i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do formy ( u mnie kwiata 23cm) i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut.
.
2.Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać.
3.W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną
w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części.
4.Jagodową galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dodać zmiksowane jagody i wymieszać z jedną częścią masy.
5.Na wystudzony biszkopt wylać białą masę i wstawić do lodówki
na 30minut. Po tym czasie wylać masę jagodową i ponownie wstawić
do lodówki na 30minut.
6.Mus jagodowy:
Galaretkę rozrobić w ½ szklanki wody, zagotować, dodać 1 szklankę zmiksowanych jagód. Mus wylać na jagodową masę.
7.Dekoracja:
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno.
Ciasto udekorować bitą śmietaną i jagodami.
Komentarze