Ciasto jagodowa esmeralda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy biszkopt na dwa równe blaty.
2.Masa: Z mleka odlewamy 1 szklankę. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy proszki budyniowe. Masę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Dokładnie ucieramy. Na końcu do masy wlewamy likier czekoladowy. Ucieramy. Masę wykładamy na jeden blat biszkoptu. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
3.Jagody miksujemy blenderem na mus. Mus przelewamy na garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroimy porcje i dekorujemy bitą śmietaną oraz jagodami.
Komentarze