Ciasto Jagodowa Esmeralda

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    2/3 szklanki cukru,
    6 łyżek oleju,
    1 i 1/3 szklanki mąki,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    1,5 łyżki kakao,
    1 łyżka octu,
    Masa kakaowa:
    750ml mleka,
    3 opakowania budyniu waniliowego,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    3 łyżki cukru pudru,
    1,5 łyżki kakao.
    300g masła,
    1 kieliszek likieru czekoladowego,
    Pianka jagodowa:
    250 ml śmietany 30%,
    1 szklanka jagód świeżych lub mrożonych,
    2 opakowania galaretki fioletowej,
    Dodatkowo:
    bita śmietana i jagody do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto jagodowa esmeralda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy biszkopt na dwa równe blaty.
  • 2. Masa: Z mleka odlewamy 1 szklankę. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy proszki budyniowe. Masę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Dokładnie ucieramy. Na końcu do masy wlewamy likier czekoladowy. Ucieramy. Masę wykładamy na jeden blat biszkoptu. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  • 3. Jagody miksujemy blenderem na mus. Mus przelewamy na garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejący mus jagodowy. Wszystko razem miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroimy porcje i dekorujemy bitą śmietaną oraz jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować