Jagnięcy tadżin z dynią i morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis na tadżin z magazynu Apetyt

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
    1 duża cebula, drobno posiekana
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    1 łyżka marokańskiej mieszanki
    przypraw ras el hanout (do kupienia
    w sklepach z przyprawami)
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    600 g udźca jagnięcego lub karkówki,
    pokrojonych w 2-cm kostkę
    200 g miąższu dyni muszkatołowej,
    pokrojonego w kostkę
    200 g suszonych moreli, przelanych
    wrzątkiem
    400 g krojonych pomidorów
    konserwowych
    500 ml rosołu jagnięcego lub wołowego
    starta skórka z 1 cytryny BIO
    mały pęczek kolendry, posiekany
    sól, mielony pieprz
    kuskus i jogurt naturalny do podania

Jagnięcy tadżin z dynią i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Do dużego rondla (lub brytfanki) wlewamy olej, rozgrzewamy. Smażymy cebulę, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Dodajemy czosnek i przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, tak aby nie przypalić przypraw.
  • 2. Do rondla dodajemy mięso, dynię, morele, pomidory, rosół, doprawiamy i zagotowujemy. Przykrywamy i przekładamy do piekarnika. Pieczemy godzinę, zdejmujemy przykrywkę, mieszamy i pieczemy dalsze 30 minut.
  • 3. Danie doprawiamy, posypujemy skórką i kolendrą. Podajemy z kuskusem i jogurtem.

Komentarze

Podobne przepisy