2 łyżki oleju
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka marokańskiej mieszanki
przypraw ras el hanout (do kupienia
w sklepach z przyprawami)
1 łyżeczka mielonej kolendry
600 g udźca jagnięcego lub karkówki,
pokrojonych w 2-cm kostkę
200 g miąższu dyni muszkatołowej,
pokrojonego w kostkę
200 g suszonych moreli, przelanych
wrzątkiem
400 g krojonych pomidorów
konserwowych
500 ml rosołu jagnięcego lub wołowego
starta skórka z 1 cytryny BIO
mały pęczek kolendry, posiekany
sól, mielony pieprz
kuskus i jogurt naturalny do podania
Jagnięcy tadżin z dynią i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Do dużego rondla (lub brytfanki) wlewamy olej, rozgrzewamy. Smażymy cebulę, aż się zeszkli (ok. 5 minut). Dodajemy czosnek i przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, tak aby nie przypalić przypraw.
2.Do rondla dodajemy mięso, dynię, morele, pomidory, rosół, doprawiamy i zagotowujemy. Przykrywamy i przekładamy do piekarnika. Pieczemy godzinę, zdejmujemy przykrywkę, mieszamy i pieczemy dalsze 30 minut.
3.Danie doprawiamy, posypujemy skórką i kolendrą. Podajemy z kuskusem i jogurtem.
Komentarze