Jagnięcina z ziemniakami i fenkułem w tymianku

4.5 (198 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Bardzo smaczny obiad, w cudownym Garnku rzymskim

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg jagnięciny ( w jednym kawałku)
    1,5 kg młodych ziemniaków
    2 średnie fenkuły (koper włoski)
    5 ząbków czosnku
    2 czerwone cebule
    kilka gałązek tymianku
    1 gałązka świeżego rozmarynu
    sól pieprz
    5-6 łyżek oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jagnięcina z ziemniakami i fenkułem w tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagnięcinę myjemy i oczyszczamy. Fenkuł i cebulę obieramy i przekrajany na części, ziemniaki szorujemy i jak są duże przekrawamy na pół. Wszystko wkładamy do worka, dokładamy lekko rozgnieciony czosnek, zioła i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość podlewamy oliwą. Odkładamy do lodówki.

    Garnek rzymski zalewamy wodą i namaczamy go minimum 30 minut, aby wciągnął jak najwięcej wody. Następnie wkładamy do niego Zawartość woreczka wraz z całą marynatą, przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni C i wstawiamy nasz garnek od razu, do jeszcze zimnego.
    Pieczemy około 3 godzin.

    Po tym czasie wyciągamy nasze mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe. W tym celu, robimy nakłucie nożem, jeżeli wypłyną czyste soki, znaczy, że mięso jest gotowe.
    Warto też wiedzieć, że mięso piecze się w zależności od jego wielkości. To był spory kawałek misa i wstawiony w całości. Jeżeli mamy gotowe kotlety jagnięce, wystarczy około godziny.

Porady

Warto sprawdzać mięso. Każdy piekarnik inaczej grzeje. Jeżeli obawiamy się, że ziemniaki nie będą smaczne możemy je dołożyć około 1godz i 20 minut przed zakońćzeniem pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować