Jagnięcina z ziemniakami i fenkułem w tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagnięcinę myjemy i oczyszczamy. Fenkuł i cebulę obieramy i przekrajany na części, ziemniaki szorujemy i jak są duże przekrawamy na pół. Wszystko wkładamy do worka, dokładamy lekko rozgnieciony czosnek, zioła i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość podlewamy oliwą. Odkładamy do lodówki.
Garnek rzymski zalewamy wodą i namaczamy go minimum 30 minut, aby wciągnął jak najwięcej wody. Następnie wkładamy do niego Zawartość woreczka wraz z całą marynatą, przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 190 stopni C i wstawiamy nasz garnek od razu, do jeszcze zimnego.
Pieczemy około 3 godzin.
Po tym czasie wyciągamy nasze mięso i sprawdzamy, czy jest już gotowe. W tym celu, robimy nakłucie nożem, jeżeli wypłyną czyste soki, znaczy, że mięso jest gotowe.
Warto też wiedzieć, że mięso piecze się w zależności od jego wielkości. To był spory kawałek misa i wstawiony w całości. Jeżeli mamy gotowe kotlety jagnięce, wystarczy około godziny.
Porady
Warto sprawdzać mięso. Każdy piekarnik inaczej grzeje.
Jeżeli obawiamy się, że ziemniaki nie będą smaczne możemy je dołożyć około 1godz i 20 minut przed zakońćzeniem pieczenia.
Komentarze