Jagnięcina z miodową dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

kotlety jagnięce z dynią gotowaną na parze

  • 30 min

Składniki:

  • kotlet jagnięcy 4 szt.
    500 g dyni
    60 ml metaxy
    3 łyżki miodu
    3 cm korzenia imbiru
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    oliwa

Jagnięcina z miodową dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony. 1. Kotlety jagnięce umyć i osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i papryką, lekko natrzeć. Dynię obrać, pokroić w średnią kostkę. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Zagotować wodę dodając 1/2 łyżeczki cukru i łyżkę soli. Włożyć do naczynia dynię przykryć i gotować 12 minut, tak by nie była całkiem miękka. Imbir obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć kotlety po dwie minuty z każdej strony.
    Gdy dynia będzie gotowa w drugim garnku rozgrzać mocno miód, dodać przygotowany imbir, chwilę przesmażyć. Dodać do tego ugotowaną dynię. Wymieszać wszystko razem. Na koniec smażenia jagnięciny dolać metaxę i podpalić. Gdy wyparuje alkohol, kotlety są gotowe do podania. Wyłożyć na talerz dynię, kotlety i polać sosem wytworzonym z mięsa i metaxy. Można również polać oliwą z oliwy.

Komentarze

Podobne przepisy