Jaglanka z bananem

0 (0 ocen)

Jaglanka to pyszne i zdrowe śniadanie na miły początek dnia

Składniki:

  • bardzo dojrzały banan
    cukier waniliowy ( do smaku )
    szczypta soli
    0,5 szkl kaszy jaglanej
    1,25 szkl mleka
    migdały
    syrop z owoców (np. z czerwonej porzeczki )*

Jaglanka z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepłukać kaszę
  • 2. Wstawić mleko na gaz
  • 3. Dodać cukier banana zmiażdżonego uprzednio widelcem i całość zagotować
  • 4. Do gotującego się mleka wsypać kaszę
  • 5. Następnie gotować przez około 15 min.
  • 6. **Zestawić jaglankę z gazu szczelnie zamknąć owinąć garnek ręcznikiem i włożyć pod pierzynę na ok. 5 min.
  • 7. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem syropu i "migdałową posypką"

Porady

* najlepszy syrop jest domowej roboty, bez sztucznych dodatków ** punkt 6 jest dodatkowy i sprawia że kasza jest bardziej miękka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy