Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Snickers w zdrowej odsłonie, bez żadnych mas puszkowych. Ze zdrową kaszą jaglaną, masłem orzechowym i daktylami

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód
    ▸100 g płatków suchych (u mnie jaglane)
    ▸140 g masła orzechowego
    ▸40 g daktyli +2 łyżki wody po daktylach
    masa
    ▸200 g kaszy jaglanej
    ▸750 ml mleka
    ▸3 łyżki wiórków kokosowych
    karmel
    ▸90 g masła orzechowego
    ▸110 g daktyli + 7 łyżek wody po daktylach
    +orzechy na wierzch wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery

Jaglany snickers ze słodko słonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku z wiórkami kokosowymi. Lekko przestygniętą miksujemy na gładką masę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    2. Wszystkie składniki na spód miksujemy i wylepiamy spód formy (20 cm). Wstawiamy do zamrażarki.
    3. Składniki na karmel również miksujemy na w miarę gładką masę.
    4. Na utwardzony spód wykładamy masę z kaszy jaglanej, a na to masę karmelową. Posypujemy na koniec orzeszkami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Mleko - zamiast zwierzęcego, polecam roślinne o smaku migdałowym Daktyle - namoczyć we wrzątku 2 godziny wcześniej Masło orzechowe - polecam wersje crunchy z kawałkami orzeszków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Orzechy Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować