Jaglany rosół z curry

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna odmiana tradycyjnego rosołu tym razem z kaszą jaglaną czyli ,,złotem polskiej ziemi,,.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • NA 5 LITROWY GARNEK:

    4 ćwiartki z kurczaka
    4 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    seler
    2 cebule
    zielona część pora
    2 szklanki surowej kaszy jaglanej
    pęczek koperku
    ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
    sól
    łyżka curry

Jaglany rosół z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka włożyć do garnka, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości garnka i zagotować, zebrać szumowiny. Gdy wywar zacznie wrzeć wrzucić przekrojoną na pół ( w skórce) i ,,przywęgloną,, na palniku cebulę, pokrojone w słupki warzywa (oprócz koperku) oraz curry, sól i inne przyprawy.
  • 2. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z zupy i dolać wody do garnka aby zapełniła obniżony poziom w garnku. Kaszę jaglaną przepłukać w 3 gorących wodach, które następnie wylać. Tak opłukaną kaszę dodać do rosołu. Gotować do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodać posiekany koperek, ostatecznie doprawić do smaku, zamieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy