Jaglany krupnik

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moją propozycją na pyszny i zdrowy obiad jest krupnik ugotowany na kaszy jaglanej. Warto wspomnieć, że kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz.

  • 45 min

Składniki:

  • włoszczyzna,
    2-3ziemniaki,
    niecałe pół szklanki kaszy jaglanej,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    kostka rosołowa
    sól, pieprz

Jaglany krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki.
  • 2. Włoszczyznę wraz z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 15minut. Lekko solimy.
  • 3. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i gotujemy przez 30minut. Dodajemy kostkę rosołową oraz kaszę jaglaną.
  • 4. Gotujemy przez 20minut do momentu gdy wszystko będzie miękkie.

Porady

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy sparzyć wrzątkiem. Jest to ważne, ponieważ dzięki temu spłukujemy gorycz kaszy. Ja osobiście dodatkowo płuczę jeszcze pod zimną wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy