Jaglany krem czekoladowy z granatem

0 (0 ocen)

Zdrowsza wersja deseru na bazie kaszy jaglanej. Jest lekki pomimo dodatku czekolady i zaskakująco smaczny. Kasza jaglana w takiej postaci jest delikatna, kremowa, po prostu pyszna. Ciekawym elementem są fistaszki, które były już w czekoladzie, ale można użyć zwykłej, mlecznej i dosypać uprażone orze

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    100g czekolady mlecznej z fistaszkami
    ziarenka granatu

Jaglany krem czekoladowy z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0srvmi9 1. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonym mleku z wodą przez około 15min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Ciepłą zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Krem nałożyć do pucharków i na wierzchu wyłożyć ziarenka granatu. Deser jest bardzo dobry na ciepło jak i na zimno. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy