Sycący koktajl na szybkie śniadanie lub zdrowy deser. Można zabrać do pracy czy szkoły. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a ostropest warto jeść codziennie by chronić i/lub oczyszczać wątrobę.
Składniki:
Na 3 porcje:
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
300 g truskawek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka nasion ostropestu
Jaglany koktajl truskawkowy z ostropestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kaszę przepłukać na sitku bardzo dokładnie. Następnie wrzucić do rondelka, zalać wodą, ugotować aż będzie miękka. Przestudzić lekko. Przełożyć do wysokiego naczynia od blendera.
Wlać mleko i zmiksować kaszę z płynem na gładką masę. Dorzucić truskawki (mogą być zamrożone) wlać miód i ponownie miksować. Miksować tak długo aż koktajl będzie gładki.
Nasiona ostropestu wsypać do młynka do kawy i zmielić. Wsypać do koktajlu, wymieszać.
Koktajl przelać do szklaneczek. Podawać od razu lub jeszcze schłodzić (w przypadku truskawek świeżych a nie mrożonych)
Komentarze